neljapäev, 20. november 2008

Fr. R. Kreutzwaldi loomingust


Fr. R. Kreutzwald oli meie tuntud kirjanik. Juba lapsepõlves tärkas temas huvi eesti rahvajuttude ja kirjanduse vastu. Noorpõlves kirjutas Kreutzwald meelsasti saksakeelseid värsse, mis hiljem ka avaldati. 1845. aastal hakati Tartus väja andma "Maarahva Kasulist Kalendrit", mille kirjandusliku poole toimetajaks oli Kreutzwald. 1848. aastal ilmus seal ka tema popilaarseim kalendrijutt "Reinuvader Rebane". Ilukirjanduslike tekstide kirjutamisega alustas ta 20-aastase noorukina ja seda esialgu saksa keeles.


Kreutzwaldi loomingu suurimaks saavutuseks peetakse eesti rahvuseepose "Kalevipoeg" koostamist. Selle mõtte algatajaks oli Faelmann, kes alustas ka materjali kogumist, aga hiljem, kui tema tervis halvenes, võttis selle ülesande oma õlule Kreutzwald ise. Eepos ilmuski 1857 - 1861. aastatel.


Kreutzwaldi teine peateos oli "Eesti rahva ennemuistsed jutud", mis on otseselt välja kasvanud rahvaloomingust. Põhiliselt valmisid need muinasjutud 1850. aastail, osa nendest ilmus kolmes väikeses raamatus (1860, 1864, 1865); kogu teose – 43 muinasjuttu, 18 muistendit – avaldamine sai teoks SKSi väljaandel (Helsingi 1866).


Materjali kogusid Jolan, Anete, Kätlin ja Kris-Sten


Kommentaare ei ole: